Rady na cesty |
> cesty s dětmi > doprava > nebezpečí > nedej se > praktické > ubytování |
Vybavení |
> jak vybrat > literatura > materiály > novinky > testovna |
Turistika |
> cyklo > expedice > hory > lyže a sněžnice |
Práce v zahraničí |
> zkušenosti |
On-line cesty |
> seriály > blogy > humor |
Nejčtenější články |
Novinky emailem |
Partneři |
Královédvorsko www.Cottage.cz
|
ČR | Afrika | Amerika | Asie | Austrálie a Oceánie | Evropa | Stř. východ |
Lucie Kinkorová, Petr Drbohlav / 4.06.2003 |
Pravou nohou se zapírám o silný kořen, levou mávám ve vzduchu, prsty pravé ruky zarývám do kypré lesní půdy. Snažím se dosáhnout na kmínek mladého stromku, abych se za něj přitáhla. Zdolávám poslední metry kolmé stěny pod vrcholem hory Lupangy. |
Celkové převýšení 1500 metrů během 4 hodin s lezeckou vložkou na závěr nám dává zabrat. Jsme zadýchaní a zpocení, že bychom se dali ždímat. Sotva sedmiletí chlapci v roztrhaných tričkách před námi skotačí, běží a zase skáčou. Za mnou se honí a houpou na větvích další dva. Ani náš průvodce, kterého jsme potkali v poslední vesnici, ani škvrňata, nejeví sebemenší známky únavy. Ani kapička potu se jim nezaleskne na celém těle. Sušenky jako pozdrav z města Vychutnáváme si vrcholové oplatky a jeden balíček věnujeme prckům. Jako opice s ním hnitě šplhají na pět metrů vysokou kovovou konstrukci. Za pár sekund se snáší k zemi prázdný obal. Strava vesničanů se skládá výhradně z toho, co si sami dokáží vypěstovat – sladké brambory (kassavy) a kukuřice. Ani na tuto cestu si s sebou žádné jídlo nebrali. Pojí ze stromů několik nezralých guav a napijí se z potůčku. Sušenky jsou pro ně luxusní pochoutka, taková pohlednice z civilizace Hříšné obžérství v Morogoro Špinaví a unavení scházíme za posledních slunečních paprsků do města. Víme přesně, kam chceme. Do jídelní ulice, kam večer prodavači vytáhnou kamna na dřevěnné uhlí, rozpálí ve wokách tuk a připravují hranolky, grilují maso napíchané na drátech z kola a rozlévají ovocné džusy.
Za večerní žranici platíme účet třicet korun na člověka a valíme se přes ulici do hotelu. Jak rozdílné světy. Chudá vesnice na úpatí Lupangy se svými sladkými bramborami a bohatí indičtí majitelé krámků v Morogoro, dávající si do nosu v jídelní ulici grilované hovězí špízy. Svět je plný protikladů. |
|
Přečteno 688x |
Komentáře |
Přidat komentář Vypsat označené komentáře Vypsat všechny komentáře Zobrazit všechny chronologicky |
Poslat odkaz Tisk Zpět |
| ||
Střípky |
Běžky pro turisty i aktivní sportovce - podle čeho vybírat a jaké si koupit?Jak připravit své nové běžkyKontakty na horskou službu |
Komerční sdělení |
Vybavení na běžky - lyže, boty, hole, bundy, termoprádlo |
Štěrba nabízí: |