V žádném případě bych nechtěl význam varování zlehčovat a nabádat k jejich překračování. Ovšem navštívit daleké kraje a neochutnat přitom z nabídky místních specialit, to by asi postrádalo smysl. Jedním z labužnických lákadel, které jinde než v Latinské Americe nepotkáte, je CHICHA.
Chicha neznamená pivo Chicha [čiča] je neobvyklý, mírně alkoholický nápoj, velmi oblíbený ve všech zemích Latinské Ameriky. Někdy se mu také říká jihoamerické pivo, ale tento termín je zavádějící. S vařením piva totiž nemá příprava chichy nic společného, a klasické, navíc velmi chutné pivo, se vaří v celé Jižní Americe.
Způsob podávání Chicha se připravuje v široké škále různých druhů, které se liší způsobem přípravy a podávání, obsahem alkoholu, koření a jiných přísad. V tropických krajích se často vyrábí jako lihuprostá osvěžující tekutina, většinou z rozvařené rýže a různých druhů ovoce. Na bolivijském a peruánském Altiplanu se vyrábí kvašením kukuřičného zrna a surového cukru. Může být rozmanitě kořeněná, ochucená ovocem přidaným během kvašení nebo až těsně před konzumací.
Postup výroby Postup výroby chichy je následující: kukuřičné zrno se přelije horkou vodou a nechá se dva dny klíčit. Klíčení umožní rozklad škrobu na jednoduché cukry, které pak lze snadněji zpracovat fermentací. Naklíčené kukuřici se říká jora. K ní se přidá cukr, a tato směs se nechá se asi 8 dní kvasit. Pro urychlení kvašení se někdy zrno rozemele. Při přípravě tradiční chichy se naklíčené zrno dokonce rozžvýkalo – enzymy obsažené ve slinách totiž rozklad škrobů urychlují. Chicha se může podávat ještě před dokončením kvašení (tedy s nižším obsahem alkoholu), nebo se kvašení může nechat proběhnout až do konce. Taková chicha je pak ale příliš silná, a není to její tradiční forma. Mírně nakyslou příchuť způsobují bakterie rodu Lactobacillus.
Výrobou chichy se v oblasti jihoamerického Altiplana tradičně zabývají ženy. Vyábí se tam už po celá staletí, je prokázáno, že ji znali už Inkové. Chichu lze pít jako slavnostní přípitek, osvěžující nápoj nebo ji lze podávat k většině pokrmů. Tradičně se pije v chicheriích [čičeriích], které jsou obdobou načich hospůdek. Výrobu i obsluhu by v nich vždy měla obstarávat žena, rozlévající dobře vychlazený nápoj do hlubokých misek.
Recept pro domácí výrobu Pokud si chcete před cestou do Jižní Ameriky prověřit, zda váš organizmus snese zátěž způsobenou konzumací chichy, přikládím dva jednoduché recepty na domácí přípravu: Suroviny: kukuřice, pilon cillo nebo chancaca (surový cukr) ve stejném poměru, koření, ovoce
Příprava: Kukuřici operte v horké vodě, dejte do keramického hrnce a doplňte tolik vody, aby všechna kukuřice byla pod hladinou. Potom hrnec zakryjte a nechejte 2 až 3 dny stát; během této doby zrno naklíčí. Potom přidejte vodu a surový cukr, hrnec dobře zakryjte a nechejte asi 8 dní kvasit. Před podáváním můžete ochutit skořicí, anýzem nebo ovocem. Podávejte chlazené.
Specialita Chicha z rýže s ananasem Suroviny:1 ananas, 1/2 sklenice rýže, sklenice kondenzovaného mléka, cukr dle chuti
Příprava: Omytý ananas oloupejte a slupku povařte ve vodě s rýží. Až rýže změkne, slupku odstraňte a rýži rozmačkejte. Přidejte mléko a cukr, dobře rozmíchejte a podávejte vychlazené. Velmi osvěžující nápoj, výborná příloha k ovocným salátům |