Rady na cesty |
> cesty s dětmi > doprava > nebezpečí > nedej se > praktické > ubytování |
Vybavení |
> jak vybrat > literatura > materiály > novinky > testovna |
Turistika |
> cyklo > expedice > hory > lyže a sněžnice |
Práce v zahraničí |
> zkušenosti |
On-line cesty |
> seriály > blogy > humor |
Nejčtenější články |
Novinky emailem |
Partneři |
Královédvorsko www.Cottage.cz
|
ČR | Afrika | Amerika | Asie | Austrálie a Oceánie | Evropa | Stř. východ |
Redakce, Roman Diatka / 27.11.2002 | ||
3500 metrů nad mořem - to je nejnižší nadmořská výška bolivijského Altiplana. Bušení srdce, bolesti hlavy, nevolnost: tak to jsou jenom počáteční příznaky nemoci z převýšení, které po výstupu do takové výšky asi žádného návštěvníka neminou. | ||
Stačí pár suchých lístků kokainovníku, malý hrnek a horká voda. Nic víc není k přípravě čaje potřeba. Výsledný extrakt asi z deseti lísků nemá moc výraznou chuť, ale ani účinky. Na akutní nevolnost určitě nezabírá. A podle mých soukromých průzkumů mezi turisty dokázal čaj odrazit příznaky nemoci z převýšení pouze u osob, které se přiznaly, že pocházejí z alpských kopců. A tak jedinou nespornou předností čaje zůstává, že zahřeje (v mrazivých výškách Altiplana je to také důležité) a dodá rychle transpirujícímu organizmu potřebné tekutiny. Prodavači kokového čaje nabízí svůj artikl kdekoli. Postávají kolem silnic stoupajících v serpentinách na Altiplano. Uplácejí řidiče autobusů a cestujícím pak nabízejí z termosek připravený čaj. Mají své kiosky na venkovských tržištích a zastávkách, na křižovatkách. Všude, kde se může objevit spotřebitel. Čaj není drahý, a tak ho neodmítne skoro nikdo. Kdo by si nechtěl ušetřit možné pozdější zdravotní problémy? Listy kokainovníku jsou poživatinou, s níž si američtí indiáni z oblasti jižních And po staletí ulehčovali život. Hlavně díky tomu, že obsahuje jeden důležitý alkaloid: kokain. Jeho účinky dávaly zapomenout na fyzické vyčerpání a pocit hladu. Tradiční způsob užívání je žvýkání suchých listů. Není sice tak nebezpečné jako přímé užívání kokainu, ale dlouhodobě vede k závažným zdravotním poruchám a k demenci. Množství takto postižených lidí bylo v Bolívii donedávna velkým problémem. V současnosti je popularita žvýkání koky na ústupu a indiána, netečně a odevzdaně převalujícího dlouhé hodiny v ústech žmolek kokových lístků, už není jednoduché potkat. Naštěstí. Kokainovník (Erythroxylum coca), zdroj suroviny pro výrobu čaje, je vždyzelený strom původem z vlhkých lesů v jihoamerických Andách. Pěstuje se v subtropické části země v předhůří And, které spadá k Amazonské nížině. Ke zdárnému růstu vyžadují především dostatek vlhkosti, jinak je to celkem nenáročná dřevina. Mladé lístky se sklízí ručně a na prudkém slunci se rychle usuší. Tím končí celý zpracovatelský proces. Nic složitého, že? Čaj z koky se ale nenabízí jenom zhýčkaným turistům. Altiplano je stále kulturním i hospodářským centrem Bolívie, a tak tam denně cestují tisíce lidí, obyvatel nížin kolem řek Beni a Paraguay. I pro jejich organizmus je překonání výškového rozdílu těžkou zkouškou. A tak je čaj pro všechny příjemnou útěchou, a hlavně pro ztrápené indiánky, které podle výrazu obličeje nesmírně trpí už tím, že musí někam jet. Na závěr jedno důležité upozornění: kokové listí i balené čaje v Peru i v Bolívii běžně v prodeji. Jejich dovoz do Česka je ale přísně zakázán! | ||
| ||
Přečteno 27560x | ||
Komentáře |
Přidat komentář Vypsat označené komentáře Vypsat všechny komentáře Zobrazit všechny chronologicky |
Poslat odkaz Tisk Zpět |
| ||
Střípky |
Běžky pro turisty i aktivní sportovce - podle čeho vybírat a jaké si koupit?Jak připravit své nové běžkyKontakty na horskou službu |
Komerční sdělení |
Vybavení na běžky - lyže, boty, hole, bundy, termoprádlo |
Štěrba nabízí: |