Rady na cesty |
> cesty s dětmi > doprava > nebezpečí > nedej se > praktické > ubytování |
Vybavení |
> jak vybrat > literatura > materiály > novinky > testovna |
Turistika |
> cyklo > expedice > hory > lyže a sněžnice |
Práce v zahraničí |
> zkušenosti |
On-line cesty |
> seriály > blogy > humor |
Nejčtenější články |
Novinky emailem |
Partneři |
Královédvorsko www.Cottage.cz
|
ČR | Afrika | Amerika | Asie | Austrálie a Oceánie | Evropa | Stř. východ |
Redakce, / 17.01.2007 | ||
Turista má většinou měkčí a méně přesný odraz, proto bude potřebovat lyže měkčí, aby odrazová plocha (mazací zóna) byla větší. Zkušený lyžař si naopak může dovolit použít lyže tvrdší, protože se dokáže odrazit i z menší třecí plochy. Vhodnou tvrdost lyže a velikost mazací komory poznáte několika způsoby. | ||
Tvrdost uvedená od výrobceTvrdost lyže bývá výrobcem uvedena na lyži, a to většinou pod označením Hard, Medium nebo Soft. Měřicí zařízeníPokud máte ve svém okolí možnost navštívit specializované obchody na běžecké lyžování, určitě to udělejte. Ceny lyží sice nemusejí být nejnižší, ale mají k dispozici měřící zařízení běžeckých lyží, které přesně zjistí tvrdost lyže a zároveň vymezí mazací zónu. Stiskem lyžíLyže postavíte skluznicemi proti sobě a v místě vázání je stisknete. Správně tvrdé lyže půjdu stlačit s velikým odporem a zůstane mezi nimi mezera, která zhruba vyznačuje mazací komoru pro stoupací vosky. Pokud ovšem mezi lyžemi vznikne mezera kdekoliv jinde než v oblasti pod vázáním, např. u špiček nebo patek, jsou to lyže špatné. Papírovou metodouLyže položíme skluznicí na rovnou podložku a uvidíme, že pod vázáním se utvořila skulina. Stoupneme si rovnoměrně na obě lyže a poprosíme někoho, aby protáhl pod lyžemi papírek. Pohybem tam a zpět zjistíme velikost vzniklé mezery, krajní polohy (začátek a konec) označíme. Pak přeneseme celou svou váhu pouze na jednu lyži a celý proces zopakujeme opět s označením krajích poloh. Rozdělením označené přední části na polovinu dostaneme začátek mazací komory. To samé uděláme se zadní označenou částí a dostaneme konec mazací komory. Tato zóna bývá většinou 60-100 cm dlouhá. Jiné vlivyDélka mazací zóny závisí také na výkonnosti lyžaře. Silovější běžec s kvalitním odrazem si může dovolit zónu zkrátit, začátečníci by měli dát přednost delší mazací komoře, aby se naučili správnou techniku běhu. | ||
| ||
Přečteno 11837x | ||
Komentáře |
Přidat komentář Vypsat označené komentáře Vypsat všechny komentáře Zobrazit všechny chronologicky |
Poslat odkaz Tisk Zpět |
| ||
Střípky |
Běžky pro turisty i aktivní sportovce - podle čeho vybírat a jaké si koupit?Jak připravit své nové běžkyKontakty na horskou službu |
Komerční sdělení |
Vybavení na běžky - lyže, boty, hole, bundy, termoprádlo |
Štěrba nabízí: |