Vyhledej
Rady na cesty
> cesty s dětmi
> doprava
> nebezpečí
> nedej se
> praktické
> ubytování
Vybavení
> jak vybrat
> literatura
> materiály
> novinky
> testovna
Turistika
> cyklo
> expedice
> hory
> lyže a sněžnice
Práce v zahraničí
> zkušenosti
On-line cesty
> seriály
> blogy
> humor
Nejčtenější články
Novinky emailem
Partneři

Portál o inline bruslení nejen na Ladronce

přehledný seznam kempů

Spolujízda.eu - server pro spolujízdu

Diashow ze Severní Ameriky

Královédvorsko
 Ubytování, restaurace, turistika ve Dvoře Králové n. L. a okolí.

www.Cottage.cz
Portál o turistice a ubytování v NP České Švýcarsko.


Vybavení do přírody




Naše ikona:

Průvodce světem vybavení a cestování

.

ČRAfrikaAmerikaAsieAustrálie a OceánieEvropaStř. východ
KALiMERA > Vybavení > novinky

STANY V ROCE 2004

Redakce, Redakce / 18.03.2004
Rok se s rokem sešel a kapesní stan opět nikdo na veletrzích nepředvedl. Na druhou stranu není výrobce stanů, který by v novém roce nepředstavil nic nového. Posuďte sami význam změn a proměn staronových modelů a účel "převratných" novinek.
 

JUREK

Léta zkušeností vedla tohoto českého výrobce stanů ke zjednodušení a doplnění rozrůstající se, prapůvodně jen jedné řady stanů.

V novém katalogu jsou stany členěny dle určení do 5 kategorií:
- lite (loňská odlehčená řada stanů TRAMP a VANDR spolu s letošními novinkami MIKRO a VELO)
- outdoor (klasická jurkova řada ATAK a MIDI)
- extreme (náročné nové modely ALP, TRIP a TOP, staré DOME a KOMBAT)
- bivi (velmi lehké jednovrstvé pro 1 osobu – nově model SOLO)
- camping (rodinné stany – dvouložnicový KAMPY pro 4 osoby, nově jednoložnicový model FAMILY pro 5 osob).

Ke zjednodušení došlo zejména v názvosloví jednotlivých modelů, kdy stany se dvěma vchody mají od letošního roku vždy přívlastek DUO. Do historie již také patří názvy stanů Mini, Maxi a Komfort, které byly pojmenovány spolu s modelem Midi dle počtu osob. Zachováno zůstalo jen jméno Midi, ke kterému připojené číslo značí počet osob, které se do stanu pohodlně vejdou, a slovo DUO již bylo vysvětleno dříve.

Z modelových novinek stojí za bližší zmínku stany MIKRO a VELO z odlehčené řady. MIKRO nápadně připomíná stan Cobra Coleman. Dvoukilový stan se dvěma apsidami a maximální výškou 80 cm je určen pro 1- 2 osoby a bude na obchodě stát kolem 3270 Kč.

Model VELO si najde své fanoušky mezi cyklisty, kteří si v téměř čtyřkilovém stanu uklidí kola do velké předsíně. Dvě osoby, kterým je stan určen, mohou ven ze stanu vyjít druhým vchodem, který je zastřešen pouze apsidou.

HANNAH

Extrémní řada českého výrobce se rozšířila o již existující model VERTIGO, ovšem v oranžovém provedení a s přívlastkem SI, který je se silikonizovaným tropikem prodyšnější, o 200 g lehčí a zhruba o 1500 Kč dražší než tradiční Vertigo.
Zcela novým modelem extrémní série je tříprutý stan pro jednu osobu, který zaujme kromě své hmotnosti 2,2 kg především do zatáčky zalomenou předsíňkou.

Mezi stany Hannah se vrátil staronový model MOUNTAIN, odpovídající svojí tříprutou, ve 4 bodech kříženou konstrukcí, užití i v náročnějších podmínkách. Tento stan pro 3 osoby i s velkými zavazadly je oproti svému někdejšímu předchůdci zbaven chyb, které ho donutily na chvíli z trhu odejít – nyní je nižší, stabilnější a vnější tunely na pruty jsou ze síťky (bávaly z látky). V méně náročné řadě Adventure se tento se tento model ukrývá pod jménem APPACHE, v extrémní řadě se s použitými lepšími materiály nazývá tradičně MOUNTAIN. Zajímavostí je, že od příštího roku se podobný stan se dvěma vchody objeví i v řadě náročných stanů značky Coleman pod názvem ADRENALIN 3.

Také poholdný, tříprutý model SIOUX pro 3 osoby, zapadající svými parametry do adventure řady, není ničím jiným než levnější a méně náročnou verzí dvouvchodového stanu APPROACH, který byl již loni v extrémní řadě určen pro horolezectví a náročnou turistiku.

V outdoorové, nejméně náročné řadě stanů značky Hannah, přibyla pouze zmenšenina rodinného stanu SPIRIT (s velkou kopulovitou předsíní a jednou tunelovou ložnicí pro 5 osob), který je s příponou S (SPIRIT-S) o 40 cm nižší, 20 cm užší a 30 cm kratší. Kapacitně je o jednoho člověka menší, hmotnostně o 3,5 kg lehčí.

PINGUIN

Nezměněná extrémní a duralová řada stanů značky Pinguin bude v roce 2004 rozšířena o stany laminátové (řada LAMINÁT), mezi které loni patřily jen rodinný stan Base Camp a levnější varianta stanu Jupiter.

Jedná se o levné stany se sklolaminátovými pruty do méně náročných podmínek, čemuž odpovídají i parametry – nylonová podlaha se 7 000 mm H20 a polyesterové tropiko s 3 metry vodního sloupce a lepenými švy. Nové modely této řady bohužel ještě nebylo možné shlédnout v reálné podobě, ale již dle katalogu je zřejmé, že si přijdou na své jednotlivci i rodiny, a například modely BORA, TORNADO A CAMPUS (laminátový Jupiter) budou dokonce k dostání ve variantách pro 2, 3 či 4 osoby.

COLEMAN 

Jak již je u firmy Coleman zvykem, zaměřila se i v roce 2004 na detaily.
Užitnou hodnotu všech stanů Coleman zvýší silnější obal na tyčky a také opravná sada (REPAIR KIT), které se stanou jejich samozřejmou součástí.

Náročnějšímu užití stanů řady ADVENTURE odpovídá transportní nepromokavý obal, který před nepřízní počasí chrání stany Viper, Cobra 2 i 3, Boa a nový model Mamba.
Zlomení a následné třepení je začátkem konce křehkých sklolaminátových tyčí, používaných u levnějších stanů do nenáročných podmínek. Sklolaminátová tyč DURAWRAP u nižší řady stanů značky Coleman se vám však neroztřepí po celé své délce, ale pouze okolo bodu zlomu, a bude tak dále použitelná. Těmto tyčím dodává pružnost a také šedou barvu polyesterový obal.

Nové modely
Pokud chcete ve stanu více soukromí i v horách, potom vašim požadavkům bude vyhovovat kromě oblíbeného stanu BOA i stan MAMBA, také pro 2 osoby. Novinka mezi stany značky Coleman však není svojí konstrukcí novinkou na českém trhu. Již vloni byl tříprutý stan, jehož konstrukce se kříží ve 3 bodech, k vidění u firem Husky Hannah a Freetime. Mamba batoh zatíží svými 3,1 – 3,3 kg (bez a s doplňky) a stejně jako u modelu BOA ji postavíte díky vnějším prutům snadno i za deště. Doporučená cena je 5490 Kč.

Na českém trhu bude nahrazen expediční stan NASHOBA prostornějším a levnějším (6 990 Kč) modelem ADRENALIN 3. Téměř pětikilový stan se dvěma předsíněmi je konstruovaný pro 3 osoby, asymetrický (semigeodetický) tvar má tříprutému stanu zaručit větrudolnost. I s předsíněmi je stan dlouhý 405 cm, vnitřní stan je vysoký 125 cm, široký 179 až 202 cm a dlouhý 230 až 265 cm.

Příjemné světlo, připomínající i za prudkého deště modrou oblohu, bude propouštět světlemodré tropiko nového rodinného stanu OASIS pro 4 – 6 osob za 14 990 Kč. Budete však moci z něho spatřit i skutečnou oblohu skrz odnímatelný průhledný vrchlík na kopuli stanu ve výšce kolem 2 m, pod kterým je v tropiku velké větrací okno. Každá ze tří ložnic je široká 140 cm a dlouhá 220 až 230 cm. Největší ložnicový prostor může být flexibilně vzhledem k zadnímu vchodu používán i jako obývací pokoj.

Změny a proměny
Zřejmě pozitivní ohlasy na lepší prosvětlenost u světlehnědých tropik modelů X-2 a X-3 (dvoupruté geodetické modely s odepínatelnou předsíňkou tunelového typu) povede v roce 2004 ke zhnědnutí také tradičních stanů Alaska, Oregon a Nevada.
Odnímatelný průhledný vrchlík se „stropním větrákem“ je nově zabudován do jednoho z nejoblíbenějších rodinných stanů BISPACE 400.

Doplňky do stanu
Kamna ve stanu – o tom se zdálo během studené noci pod plátěným přístřeškem asi každému. Pokud vás dostatečně nehřejí „amarouny“ – gelové polštářky fungující na principu uvolňování tepla během změny skupenství, tak uvažujte o topidlu značky Coleman zvaném BLACK CAT. K výkonu 1000 W, což na vytopení malého prostoru ve stanu stačí, potřebuje pouze plynovou kartuši Coleman 500. Navíc technologie katalytického spalování bez plamene je pro umístění do stanu bezpečná, na ochranné síťce dokonce nevzplane ani přiložený papír. Pokud nepojedete na cesty autem , potom doporučuji hodit topidlo do batohu největšímu zmrzlíkovi. Pro toho bude kilogramový drobek jistě nejlehčí.

Rozhodně méně se pronese lampička F1 LANTERN, která tak doplňuje produkty Coleman F1 (vařiče Power a Lite). Výjimečná je nejen svou váhou 88 g a velikostí 5 x 10 cm, ale také možností zapálení světla pouze prostrčením sirky v otvoru cylindru z kovové mřížky. Nahrazení skla kovovou mřížkou sice světelnost lampičky zmenší, ale regulovatelný výkon 45 W na čtení to stačí a ušetřená váha a nabytá pevnost za to stojí.

Nafukovací přenosná postel je možná také přání většiny cestovatelů s bolavými zády. Svým způsobem jsou řešením samonafukovací karimatky, dosahující tloušťky až 7 cm. Pokud však pojedete autem a nezáleží na kilogramech, která do zavazadel zabalíte, potom bude pohodlnější a cenově výhodnější si opravdu nafukovací postel pořídit. Vedle modré nafukovačky Quickbed značky Campingaz o síle 15 cm budete mít od příštího roku na výběr i zelenou od Colemana s názvem COMFORT BED se stejnými parametry, v provedení pro 1 či dvě osoby s maximální nosností 270 kg. „Double“ verze je vylepšena o druhý ventil, kterým se nafukuje místo pro druhou osobu. Mělo by se tím tak eliminovat vzájemné buzení pouhým přetáčením se z boku na bok.

 

 
 
 
Přečteno 4257x
 
 
 
Komentáře
RE: Coleman Mambakatka, Reagovat
Coleman MambaCasper, Reagovat
stan Sioux 2004?Jurek, Reagovat
 
Přidat komentář
Vypsat označené komentáře
Vypsat všechny komentáře
Zobrazit všechny chronologicky
 
Poslat odkaz
Tisk
Zpět
Inzerce | O nás | Tištěná verze
KLUB KALiMERA
jméno:
heslo:
Přidat článek
Chcete se přidat?
Střípky
Běžky pro turisty i aktivní sportovce - podle čeho vybírat a jaké si koupit?Jak připravit své nové běžkyKontakty na horskou službu
Komerční sdělení
Vybavení na běžky - lyže, boty, hole, bundy, termoprádlo
Štěrba nabízí: