Trochu tuků | P.K., 11.01.2010 10:41, Reagovat | trochu mi v seznamu chybí uzená slanina, ta jde jíst stidená, opečená, a tuk z ní lze dát do hrachové poléky, nebo lépe opražit v něm vločky, to je fakt lahůdka! | hami jako od mámy | , 12.01.2010 15:13, Reagovat | Nevim kolik lidí čte diskuzi, ale předevšim bych jí chtěl využít k vyvracení oblíbeného bludu, že má cenu řešit, jak rychle se jídlo uvaří. Velká (430g) plynová bomba váží (překvapivě, haha) asi půl kila, což je vůči jídlu na delší výlet naprosto zanedbatelná váha. Při vaření jednoho jídla denně nám pro dva vydrží minimálně dva týdny (pokud se nemusí rozpouštět sníh, to se člověk dostane klidně na třetinu!), a to je obvyklá večeře těstoviny nebo řýže s instantní omáčkou, přičemž to často nehrotíme a koupíme obvyklé 10min těstoviny/25min rýži (a omáčka se vaří zvášť, instatní čína tak 10 min od varu). Za takové situace je pojídání (podle mě zcela odporného) kuskusu jenom proto, že je rychle, dost absurdní.
No, tim jsme vlastně nastínil, co my jíme na cestách. Před pár lety dostala Ivana šílený nápad uvařit v ešusu houskové knedlíky a dát si je s instastním gulášem, tak to občas uděláme, protože je to docela dobrá legrace (knedlíky ešuš zcela vyplní, zkuste si je pak obracet...). | ..pokračování | , 12.01.2010 15:13, Reagovat | nějak sem se rozkecal a systém mi to nedovolil poslat najednou :)
V článku především nesouhlasím s názorem, že by se mělo jíst něco ne moc dobrého, aby toho lověk nesnědl moc .Já se naopak na výletech cpu jak zvíře adávám si hodně záležet na tom, aby mi chutnalo. Je to pro mě základ celkové pohody a toho, abych si výlet pořadně užil - pokud bych se neměl dobře, tak nevím, proč bych se vlastně někam hnal? | Souhlasím s článkem i příspěvkem | , 12.01.2010 23:13, Reagovat | Jíst něco nechutného opravdu nedělá z výletu ten nejlepší zážitek, mám i několik přátel, kteří jsou za kus "pravého" masa z konzervy ochotní obětovat ledacos, záleží hodně na osobnosti, kdo si chce co nést, ať si to nese. Osobně jsem instantní typ, alespoň jednou denně něco z horké vody, jinak jde hlavně o energii (takže čistá energie ve formě všeho možného) a když dorazím mezi domorodce, tak neváhám a aklimatizuji se stravou místních, ostatně teprve poznání místního prostředí ve všech podobách včetně kuchyně, dělá ten pravý zážitek:) vaření jídla v horách je takový malý-velký obřad, proč si výsledek znechucovat dřív než přijde:) Malé množství těstovin s trochou vyzrálého tvrdého salámu a nějaké špetky koření, případně instantní omáčky, které nic neváží dělá po celodenní tůře opravdový zážitek. |
| trochu operencu | H.D., 13.01.2010 15:17, Reagovat | me v seznamu chybi suche z nosu, daji se uzvikavat prakticky za chodu, nic nevazi, a zasoba je nevycerpatelna. | Re: trochu operencu | , 13.01.2010 16:23, Reagovat | zákon zachování energie nás učí, že pokud se člověk pohybuje, dýchá a tak podobně, nikdy nevystačí jenom s tím, co sám vyprodkuje :) |
| instanty | , 13.01.2010 16:50, Reagovat | No musím se vyjádřit k poznámce že nudle se dlouho vaří. Čínská polévka z pytlíku, která se normálně odsuzuje pro spoustu negativních věcí a já ji také normálně nejím, je na horách bezva věc. Stačí na to voda přivedená do varu, pak vypnout a je to. kdo má odpor ke glutamátu atp. nemusí si přidávat koření z pytlíčku a zdlábnout nudle jen tak třeba osolené nebo s něčím navíc. Rýži doporučuji zásadně instant. Spusta lidí neví, že existuje. Pravda je, že se shání trošku hůře, ale např. Globus ji běžně má. Je to podobné jako u čínských nudlí. Velice krátká doba na přípravu perfektně šetří bombu a chutná slušně. | Re: instanty | Lucka K., 22.01.2010 08:51, Reagovat | Nemam nic proti instantnim nudlim na trek, ale urcite nedoporucuju zivit se jen jimi. Zkouseli jsme to nekolikrat (pac na nekolika mesicni ceste Asii bohuzel lovecak dojde prvni tyden a v Mongolsku nebo Ladakhu moc jinych trekovacich jidel nez nudle nekoupite) a vzdycky to dopadlo stejne. Nudli se clovek nenaji a za hodinu chuze ma hlad. | Re: Re: instanty | Jáchym, 22.01.2010 11:17, Reagovat | Mám přesně takovou zkušenost. Též jsme několik let tahali instantní věci a nudle především. Má to sice hodně výhod - dobře to chutná, rychle se to připraví, málo váží ALE (většinou) hodně stojí a fakt to nemá žádnou energetickou hodnotu. Člověk má pořád hlad. |
|
| doba vaření | 13.01.2010 19:02, Reagovat | Tak se přidám k debatě. NEsouhlasím s tím, že nezáleží na tom, jak dlouho vaříme. Ano, pokud bereme v potaz pouze váhu plynové kartuše, tak ta se podílí opravdu minimálně. Ale! Mluvíte o situaci, že je pěkně a vaříte venku. Ovšem v případě humusoidního počasí nezbývá, než vařit ve stanu. A v tom případě už mi není jedno, zda uvařím za řádově minutu či dvě, nebo za půl hodiny. Šíp | Re: doba vaření | , 15.01.2010 19:00, Reagovat | A přesně proto jsme si pořídili stan s předsíňkama, ve kterých se dá pohodlně vařit :) (ono se dá vařít i vevnitř, ale jednou takhel kamarád vylil do stanu asi litr polívky v zimě a pak to na všem namrzalo... ) |
| Dodatek "milované" sestry | Ivucha Meindlová, 16.01.2010 16:05, Reagovat | Mám k článku i k diskusi 2 poznámky. 1) V době dostatku považuji pohanku-lámanku za oslizlou hmotu nedefinovatelné vůně a prazvláštní chuti. Ovšem na kopci, daleko od lidí, se na tento blaf těším celé odpoledne. Po pohance má člověk v bříšku jako v pokojíčku.
2) Dost dlouhou dobu (v minulosti) jsme přežívali na instantních věcech. Měli jsme po tom ale neustále hlad, byli jsme rozežraní, měli pořád na něco chuť.... nebylo to ono. | slanina, + dlhy var | walker, 24.01.2010 15:43, Reagovat | so slaninou absolutne suhlasim, vysoka energeticka hodnota, trvanlivost a chut... mmm
nechapem prispevky kde sa pise treba to dlho varit a minie to vela plynu.
1.) nemusite varit na plyne, aspom teda v nasich lesoch urcite nie.
2.) staci mala pollitrova termoska do ktorej nalejes horucu vodu, nasypes tam co chces uvarit, hodis to do batohu a pokracujes dalej, za polhodku sa zastavis a div sa svete jedlo je uvarene.... a nemusis furt pod tym palit plyn jak v teplarni....
howgh | Re: slanina, + dlhy var | Jáchym, 24.01.2010 16:17, Reagovat | Ano, omlouvám se, slaninu jsem zapomněl připsat (jsem to ale hlupák...). Naprosto s tím souhlasím. A aby nedošlo k omylu, psal jsem především o mém stravování nad hranicí lesa. Tam, kde dřevo je, beru jen vařič na tekutý líh a pokud to jde, vařím právě nad dřevem. V ČR mám většinou celé stravovací návyky trochu posunuté :-) |
| Doba varu | Jáchym, 24.01.2010 16:37, Reagovat | A ještě jedna věc, která nebyla správně pochopena! Ano, doba varu se podílí velmi málo na množství spotřebovaného plynu. Nepsal jsem, že dlouhá doba varu = velká spotřeba! Psal jsem sice, že krátká doba varu je výhoda (a to právě proto, že za špatného počasí nemusí člověk tak dlouho stát nad ešusem a slintat), ale že na spotřebě plynu se podílí především MNOŽSTVÍ OHŘÍVANÉ VODY. Jestli denně ohřívám 0,5l nebo 1,5 litru, to už je sakra znát. Takže prosím: nepřevracejte mé výroky! Ještě jednou děkuji za připomenutí slaniny, zapomněl jsem na ni... | chleba :) | , 1.02.2010 19:34, Reagovat | jen trouba si může opékat chleba na kostce lihu :) ale proti gustu... | Čočka | Flavius, 24.09.2010 12:40, Reagovat | Docela mi tady chybí možnost čočky - samozřejmě instantní nebo oranžové (které se nemusí namáčet), sice se to vaří déle (10 minut) a je to trochu dražší, ale když se do toho dá trochu instantní jíšky, tak je to lahoda - skoro k tomu člověk ani tu klobásu nepotřebuje.
Taky bych zmínil sojový granulát - taky mu stačí chvíle v horké vodě, ale chce to jej dát do instantní polívky, nebo mít dost koření.
Jinak pokud někdo nechce yum-yum (či vifon) těstoviny, tak Panzani Express taky nejsou k zahození - vaří se 3-4 minuty a jinak to chutná jako normální dobré těstoviny.
Btw., nevím, kde se kupuje instantní svíčková omáčka (pokud to není ta na zapékání), my používáme různé sýrové quatro formaggi. | cinske nudle&ryze | , 28.11.2010 01:11, Reagovat | Ja osobne jsem na NZ delam na treku coby teple jidlo delal hlavne nudle a ryzi.
Nudle obvykle 2 pytliky najednou, s jednim ochucovacim balickem, ktery to pohodlne stacil CHUTNE dochutit (tam "nase" cinske nudle nevedou a dochucovaci pytliky tam maji opravdu chut, importuji je z Thajska a Koreje, takze je to i prijemne palive), vetsinou k obedu na ceste, pokud jsem si nedal nejaky snack.
A k veceri obvykle ryzi, vetsinou s temi usetrenymi ochucovacimi balicky, miso pastou, nebo nejakou zeleninou. Ryze totiz zabira maly objem, po uvareni nabobtna a nikdy jsem po ni nemel hlad. Navic, pokud chci usetrit plyn, da se pouzit ten stary trik se spacakem:uvedu ryzi do varu a pak esus zabalim do spacaku. Za 20 minut je ryze dokonale mekka a nepalil se ani gram plynu zbytecne.
Ryzi bych tedy rozhodne doporucil. Kuskus taky ujde, ale ten ani zdaleka tak nezasyti. | |